Galleri Røed Jeløy, 8. okt – 6. nov 2016

 

psx_20161007_123514-kopi

Galleri Røed Jeløy

Denne måneden er det tre utstillinger jeg er med på, alle i ulike land. Torsdag 6. oktober  åpnet utstillingen på Townley Gallery i Los Angeles. Jeg har med tre malerier der, som ble malt på Mana Contemporary under ESKFF`s sommerresidens. Disse maleriene er ulike de jeg tidligere har malt og fokuset er flyttet over på selve mennesket. Jeg  har tatt med meg dette videre til neste separatutstilling som åpner i morgen, 8 oktober, på Galleri Røed Jeløy. Menneskene har kommet inn i byen, selv om de er alene. Jeg er fremdeles opptatt av fremmedgjøringen som oppleves i byen.

psx_20161007_163330-kopi

Galleri Røed Jeløy

 

psx_20161007_124331-kopi

Galleri Røed Jeløy

 

 

 

 

 

 

 

Det er med en stor porsjon ydmykhet og takknemlighet jeg ankommer Mana, som er mitt atelier denne sommeren. Takket være Elisabeth Ramfjord og Eileen Kaminsky har dette blitt en mulighet for meg til å vise mine arbeider for den fremste kunsteliten her i NY. Mana´s grunnvisjon er å være et sted hvor gallerier kan arrangere show for private samlere og samtidig fungere som atelierer for ulike kunstnere. Her er det representert store gallerinavn og kunstnere i verdensklassen, bl.a. Yigail Ozeri. Mana er på hele 140.000 m2, så jeg har forsatt ikke helt oversikten over alle spennende kunstnere og gallerier som skjuler seg her, og oppdager nye skatter hver dag.

IMG_5851

Hovedinngangen på Mana

Jeg jobber i et atelierkompleks med 8 andre kunstnere. Vi er en liten gruppe som kan følge hverandres utvikling, spørre om ulike maletekniske ting og utveksle erfaringer. Dette er veldig spennende og lærerikt. Selv om det ikke er metoder jeg kanskje selv kommer til å bruke, utvider det mine egne begrensede rammer for hvordan et maleri skal bygges opp. Allerede etter noen få dager har dette oppholdet gitt meg mange nye tanker og ideer for videreutvikling av mine malerier. Nivået på kunstnerene jeg står sammen med er skyhøyt, og det er ikke hverdagskost å kunne få tilgang til arbeidsvanene fra så fremragende kunstnere. I løpet av oppholdet kommer vi til å bli eksponert for ulike kuratorer, gallerister og samlere.

IMG_5846

Fra mitt atelier

Hver lørdag er Mana åpent for publikum, så da må vi være representert i våre atelierer. Muligheten er absolutt til stedet for at man kan komme i samtale med representant for et galleri, kurator eller samler. Eileen Kaminsky er et stort navn her i NY. Hun yter stor respekt i bransjen og har en stor kontaktflate. I 25 år har hun samlet kunst, og har en personlig samling på over 1000 malerier. I de senere årene har hun vært mer opptatt av å ta vare på kunstnerene, og sier at hun vil hjelpe talentfulle kunstnere videre i karrieren. På slutten av oppholdet arrangerer hun en middag for oss kunstnere sammen med ulike gallerister og samlere. Dette blir en helt spesiell mulighet for oss som kunstnere. Det vil også i løpet av oppholdet komme en kurator som vil gi kritikk og tilbakemelding på våre arbeider. Dette gleder jeg meg veldig til og savner å ha en slik person i Norge. Etter at vi har vært her, vil det være en utstilling med to verk, fra hver av oss, som har blitt til her på Mana. Så mulighetene er mange, programmet er hardt, men spennende og givende.

IMG_5859

Fra et studio på Mana

Brooklyn Bridge og Independence day

IMG_5850

Endelig tilbake i denne fascinerende byen og første dagen jeg ankommer er det Independence Day. Målet for dagen er å gå over Brooklyn Brigde for å se på fyrverkeriet med skyskraperene i bakgrunnen. Utsikten fra broen er formidabel. Skyskraperne er så vakre og monumentale, der jeg ser de gjennom stålkablene fra broen. Det er mennesker hvor jeg ferdes, og jeg går i kø over Brooklyn Bridge.

IMG_5854

Hele broen er dekket av lovelocks. Hver eneste lås symboliserer to menneskers kjærlighet for hverandre, og det gjør noe med meg, der jeg går sammen med tusenvis av andre, men uten min kjære.

IMG_5904

Det myldrer av folk som venter forventningsfulle i duskregnet på at fyrverkeriet skal starte.  I bakgrunnen ruver One WTC med sine 541 meter, som er den høyeste skyskraperen i det nye WTC-komplekset på nedre Manhatten. Det er en magisk bakgrunn til folkemassen som jeg står midt i.

IMG_5893

Kvelden blir avsluttet med et fantastisk fyrverkeri over byen. Folk jubler og applauderer, og det er en spesiell stemning å stå der med alle amerikanerene, som feirer sin uavhengighet til Storbritannia. Etter at fyrverkeriet tok slutt rusler jeg med mine såre føtter tilbake over en overfylt Brooklyn Bridge, gjennom yrende gater og lar meg nok engang fascinere over alle menneskene og historiene du finner i denne smeltedigelen.

 

NY PORTRETTSERIE AV UNGDOM

Fokuset mitt kunstnerisk har i lengre tid vært preget av gater, nesten uten mennesker. Nå føler jeg imidlertid behovet for å male mennesker, og for meg er det viktig å sette fokuset på ungdom.

 

IMG_5412 (1)

Jeg har alltid vært opptatt av de indre følelsene og tankene som vi alle bærer på. Dette kan føles komplisert for et menneske som forvandles fra barn til voksen. Det ene er den fysiske endringen som alle gjennomgår. Det andre er all den usikkerheten de føler på ved at det stilles stadig større krav. De mangler ofte verktøyene og erfaringene for å takle de nye utfordringene. Målene de setter for seg selv kan virke uoverkommelige. Tunge tanker kan oppstå ved følelsen av utilstrekkelighet, og at man kanskje aldri når de krav som settes. Statistikker viser en dramatisk økning i psykiske lidelser og økt bruk av antidepressiva blant ungdom. Jeg stiller meg spørsmål om hva dette skyldes.

Det er i tillegg viktig å fokusere på ungdom som har en betydelig tyngre bagasje enn andre. I følge tall fra Bufdir har 5 % av barn vært utsatt for alvorlig fysisk vold, og 13% har vært utsatt for psykisk vold i hjemmet. Hvilke tanker har disse ungdommene om fremtiden? I hvilken grad vil de klare å leve opp til forventningspresset fra samfunnets side? Hvilke ekstra utfordringer møter de videre i livet?

IMG_5416

Alle trenger trygghet, og alle trenger å bli sett. Det er viktig å sette fokus på ungdom og høre hva de har å si. Jeg belyser dette ved å male en ny portrettserie. For meg er holdningen, blikket, og måten jeg maler det på, viktig for å belyse sårbarheten og det skjøre som jeg ser i mennesker.

Alex1

 

Reiser snart til New York

Nå er det under 1 måned til jeg pakker tingene mine og reiser til New York for å male. Dette blir et høydepunkt i min karriere så langt. Etter en søknadsprosess ble jeg valgt ut som en av åtte kunstnere til å oppholde meg på Mana Contemporary. Dette prosjektet er et samarbeid mellom Galleri Ramfjord, ved Elisabeth Ramfjord, og Mana.  Mana ble grunnlagt i 2011 og er en av USA største og mest innovative organisasjon innen samtidskunst. I dette enorme bygget er det en smeltedigel av ulike gallerier og kunstnere innen alt fra maleri og foto til dans og musikk. Jeg vil få et eget sted hvor jeg kan fordype meg videre i mine arbeider.

13383366_1034334063320039_1463141296_o (1)

Foto: Terje Thomassen

I de siste årene har min fordypning dreiet seg rundt bylandskapet hvor jeg har prøvd å beskrive følelser som kan oppstå ved å bo her. I landskapet har jeg ofte fjernet alt av biler og mennesker, for å underbygge stemningen jeg ønsker å skape. Jeg ønsker nå å gå videre med å sette personene i fokus.

Jeg jobber nå med en portrettserie av ungdommer hvor jeg ønsker å beskrive noe av de følelser og tanker som oppstår i overgangen mellom barn/voksen. Jeg er spesielt interessert i alle de skjulte følelsene og opplevelsene som ligger i hvert menneske og ikke alltid synes utenpå. I dette samfunnet vi har skapt, hvor fasade og vellykkethet ligger som en sterk målsetning hos hver enkelt. Jeg er videre opptatt av hvordan det påvirker disse ungdommenes selvbilde og hva dette medfører av konsekvenser for dem og deres indre liv.